Omschrijving

De bioscoop is gerealiseerd in de wijk Overstad te Alkmaar. Deze wijk grenst weliswaar aan het oude historische centrum, maar wordt ervan gescheiden door het Noord-Hollands kanaal. In de huidige situatie is er veel bedrijvigheid gevestigd op Overstad, maar er is ingezet op de ontwikkeling van de gehele wijk tot een nieuw stadscentrum, bestaande uit een combinatie van wonen en werken, met functies die de historische binnenstad versterken. De bioscoop vormt 1 van de eerste planontwikkelingen, en wordt gerealiseerd op een zichtlocatie, direct gelegen aan het Noord-Hollands kanaal.

Het gebouw biedt plaats aan 10 bioscoopzalen voor in totaal ruim 1800 bezoekers. 3 van de zalen zijn gereserveerd voor het Filmhuis Alkmaar, dat een zelfstandige vestiging in het gebouw krijgt aangeboden. Tevens wordt er ruimte voor horeca en een amusementencentrum gerealiseerd. Om het programma op de locatie te kunnen plaatsen, is voorzien in een stapeling van bioscoopzalen. Het geheel is geplaatst op een parkeergarage.

In het ontwerp is de relatie open versus dicht van groot belang. Aan de achterzijde bevinden zich 7 bioscoopzalen, die als rug fungeren. De gevels zijn hier gesloten uitgevoerd. Aan de voorzijde bevinden zich 3 grote zalen. Deze zijn zodoende geplaatst, gedraaid en opgetild, dat de foyer, voorzien van grote vensters, is gericht op de historische binnenstad van Alkmaar.

De uitstekende luifel accentueert de breedte van het gebouw, terwijl het symbolisch refereert aan de meerdere gebruikers van het complex onder 1 dak. In de bakstenen gevel zijn grote raamopeningen opgenomen, als in de fabriekspanden uit het industriële verleden van de plek in Alkmaar.

Ook in het interieur wordt een knipoog gegeven naar de oude fabriekspanden. Een stalen frame, dat de basis vormt van de bar en uitgifte, bevat alle techniek, en vormt door zijn hoogte het middelpunt van de foyer.

Projectgegevens

Client:JT Alkmaar Real Estate B.V. / VUE Cinemas
Location:Alkmaar
Year Completed:2016