Omschrijving

Van 1591 tot 1859 waren de kerkelijke gemeenten Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk gecombineerd. Men had samen één dominee. In 1859 had de kerk, na de benoeming van een predikant die niet in de oude pastorie wilde wonen, een nieuwe pastorie laten bouwen. Deze kwam aan de westkant van nu de Voorburggracht, iets ten zuiden van de Geestweg, te staan. Deze pastorie werd later verkocht aan de gebroeders Sterringa, de N.V. Gesta, die er een fabriek voor de vervaardiging van elektrische elementen en apparaten in vestigden.

Het pand verkeerde in een matige staat. De houten balklaag van de begane grond was dusdanig rot, dat de vloer op diverse plaatsen was verzakt. Overige afwerking aan de binnenzijde was verouderd, en voor een groot gedeelte niet meer origineel. De houten kap op de tweede verdieping was wel origineel, maar verder niet afgewerkt of geïsoleerd.

De kozijnen en metselwerk in de buitengevels waren verder in redelijke staat, alhoewel er enkele beglazing aanwezig was.

De bestemming op het pand, samen met de verouderde loods op het achterterrein, omschreef een integrale vestiging van een bedrijf, waarbij in de voormalige Pastorie op de begane grond een kantoorruimte, en op de verdieping een bedrijfswoning aanwezig kon zijn, behorende bij het bedrijf dat op het gehele perceel gehuisvest was.

De bestemming voor het gehele perceel wordt losgekoppeld. Op het achterterrein wordt een nieuwe loods gerealiseerd, die los gebruikt kan worden van de Pastorie. In de Pastorie komt op de begane grond een vrij te gebruiken kantoorruimte. Op de verdieping en in de kap worden 2 appartementen ingericht, die niet meer als bedrijfswoningen te boek staan. Door het gebruik flexibel te maken, ontstaat een gedegen toekomst.

Bij het opnieuw oprichten van de loodsen op het achterterrein, wordt de afstand tot het monumentale pand vergroot, zodat deze weer de oude uitstraling verkrijgt.

Een uitbreiding die later is toegevoegd, wordt gesloopt. Tevens wordt de dakkapel die op oude documenten zichtbaar is, weer terug gebracht in het gevelbeeld.

In de stijl van het hoofdgebouw worden aan de zij- en achterkant 2 uitbreidingen gerealiseerd. De uitvoering wordt gekenmerkt door het rondom toepassen van  kozijnen.

Inwendig wordt het gebouw aangepast aan de wensen en eisen van deze tijd. De karakteristieke middengang is behouden gebleven, en door middel van nieuwe vides geaccentueerd.

Verder zijn alle voorzieningen om het gebouw aan de huidige tijd aan te passen, aan de binnenzijde van het gebouw toegevoegd. In het interieur is dan ook bijna alles nieuw. In de afwerking is gekozen tussen de oorspronkelijke stijl (natuurstenen vloer in gang), en een moderne stijl (glazen deuren in dezelfde gang).

Ons bureau is in de kantoorruimte op de begane grond van het pand gehuisvest.

Projectgegevens

Client:Puurt wat Zuurt B.V.
Location:Zuid-Scharwoude
Year Completed:2012