Omschrijving

In het verleden hebben wij het bouwkundige ontwerp en realisatie uitgevoerd van de bedrijfsverplaatsing van Van Voorden Gieterij te Zaltbommel. Dit bedrijf is toonaangevend in het fabriceren van scheepsschroeven en industrieel gietwerk.

Momenteel wordt de verplaatsing onderzocht van de, in de huidige situatie elders gelegen, reparatiefabriek naar het naastgelegen terrein. In de studie wordt ingegaan op de bedrijfs-, procesmatig en economisch meest gunstige lay-out.

In de uitstraling van de uitbreiding wordt gezocht naar aansluiting met de materialisatie en het kleurgebruik van het hoofdgebouw. De grote volumen worden uitgevoerd in grijze metalen gevelplaten. Het kantoorgedeelte wordt geaccentueerd door toepassing van een band van metselwerk in een felle kleur rood.

Het hoofdgebouw bestaat uit een bedrijfshal van 13.000 m2 en een kantoorgebouw van 1.250 m2. Het gebouw is vormgegeven rond het productieproces. Het bedrijf giet ijzeren scheepsschroeven. In de bedrijfshal is plaats ingeruimd voor de ovens en diverse technische zaken. Transport van de soms immense schroeven gebeurt door diverse kraanbanen, hetgeen een zware belasting voor de constructie met zich mee brengt.

Projectgegevens

Client:Van Voorden Gieterij B.V.
Location:Zaltbommel
Year Completed:2011